Tanssiopiston taustavoima

Seija Tikkanen ei tiennyt vuonna 2013 Lappeenrannan Tanssiopistolle muutaman viikon tilapäishommiin tullessaan, että tilapäisyydestä aukeaa hänelle uusi ura. Opiston toimistoon tarvittiin osaaja ja monipuolinen työ opistolla imaisi Seijan tanssin maailmaan opiston toimistoesimieheksi.

Seijan työarkea, joka alkaa aamulla noin kymmeneltä, ovat sähköposteihin vastaaminen ja taloushallinnon tehtävät kuten laskutus, tilastointi, raportointi sekä talous- ja oppilashallintojärjestelmien ylläpito ja kehittäminen Kaija-reksin apuna sekä erilaiset muut taustatyöt, jotka helpottavat niin reksin, opettajien kuin oppilaiden ja heidän huoltajiensa arkea. Lisäsäpinää päivään voi tuoda esimerkiksi opettajien sijaisjärjestelyt. Silloin on löydettävä nopeasti tuuraaja tai jos sijaista ei löydy, ilmoitettava oppilaille tunnin peruuntumisesta.

 

Turvallista asiointia Tossulassa

Toimiston aukioloaikoina 12 – 17.00 puhelin soi ja Tossulassa käy tasaiseen tahtiin asiakkaita. Tanssipukuja ja balettitrikoita voi tilata opiston kotisivujen kautta, mutta usein niiden sovittaminen on tarpeen, ja tossujahan on aina paras sovittaa ennen hankintaa.

”Asiakkaiden kohtaaminen on työni suola”, Seija toteaa iloisesti hymyillen. ”Työskentelin aiemmin 35 vuotta myynnin esimiestehtävissä. Silloin nautin siitä, kun voin rikkoa rutiineja menemällä tiskin taa myymään ja keskustelemaan asiakkaiden kanssa. Se palautti ajatukset siihen, miksi tein työtäni, antoi virtaa ja ajatuksia työn kehittämiseen.”

Ammattilaisen silmin hän osaa arvioida myös asiakkaan tilanteen Tanssiopiston Tossulassa ja toimia sen mukaisesti.

”Toisinaan edessäni seisoo huoltajan mukaan antama lappu kädessään pieni oppilas, jolle Tossulaan tulo on jännittävä, ensimmäinen kerta hoitaa itse omia asioita, opin paikka.”

Seijan turvallisessa seurassa asia hoituu ja kokemus asioiden itsenäisestä hoitamisesta on positiivinen puolin ja toisin, eikä huoltajan kotona tai työpaikallaan tarvitse olla huolissaan.

 

Tossulan kaapeista löytyy siisti rivi pukujen mallikappaleita sekä tossuja joka jalkaan, ja jos sopivia ei löydy, niin Seija tilaa.

 

Laskelmia toiminnan kehittämiseksi

Suunnitelmallisuus, analyyttisyys, kyseenalaistaminen ja halu oppia uutta ovat Seijan ominaispiirteitä. Hänelle on tärkeää hahmottaa, mihin suuntaan ollaan menossa ja mitä pitäisi tehdä, jotta suunta pysyy vakaana. Opiston toiminnan kehittämisessä Kaija-reksin apuna nämä ovatkin korvaamattomia ominaisuuksia.

”Jonkunhan on tehtävä laskelmat, kannattaako jatkaa nykymenetelmillä vai löytyisikö joku uusi tehokkaampi tapa hoitaa asioita. Tällaisesta taustojen penkomisesta muutosten pohjaksi pidän. Esimerkiksi muutama vuosi sitten käyttöön otettu oppilashallintajärjestelmä säästää työtä ja vaivaa ja on kustannustehokas.”

 

Kodikkuus tavoitteena

Tanssiopiston henkeä Seija pitää mutkattomana. Se on työpaikka, missä kukin on oman alansa asiantuntija. Toisia kuuntelemalla voi aina oppia jotain uutta. Tosin hänen ja opettajien työaikojen erilaisuudesta johtuen arkipäivän kohtaamisia henkilökunnan kesken on melko vähän.

”Tavoitteenamme on pitää opisto kodikkaana. Onhan se monelle tanssin harrastajalle toinen koti. Siksi on tärkeää, että meillä on oppilaiden ja vanhempien käytössä yhteinen olohuone ja että tilat kaiken kaikkiaan ovat siistit, mutta eivät steriilit.”

 

Tanssiopiston toimisto on Seija Tikkasen valtakunta.

Taiteilija vapaa-ajalla

Vapaa-ajalla Seija käy Kuvataidekoulun maalauskurssilla opettelemassa, miten saisi käden tekemään sen, mitä silmä näkee. Ankarimman arvioijan eli oman itsensä mielestä Seija on jo havainnut kehitystä tapahtuneen.

Motokseen Seija sanoo joskus löytämänsä tekstin: We can´t always choose the music life plays for us but we can choose how we dance it. Niinhän se on: elämässä on paras mennä eteenpäin ryhdikkäästi kevein askelin, vaikka musiikki ei aina olisikaan mielimusiikkia.